Maarten Reijnders dook in de levens van de hackers die het internet in Nederland op de kaart zetten. Hij schreef een portret over de met idealen doorspekte dromen van wat op het eerste gezicht misfits of zelfs criminelen lijken te zijn. Reijnders toont met dit boek glashelder aan dat deze hackers gelijk hadden. Voor wie een mening heeft over het internet biedt dit boek zeer interessante perspectieven, verpakt in een heerlijk verhaal.
Boegbeeld van het vrije internet
Voor wie niet bekend is met XS4ALL, dit was een bijzondere internetprovider die een sleutelrol heeft gespeeld in het beschikbaar maken van het vrije internet. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer. KPN kondigde in 2019 het einde aan van het bedrijf en het merk, hoewel dat wellicht al veel eerder ter ziele ging. Saillant detail is dat KPN, toen nog PTT, de aartsvijand van de oprichters van XS4ALL was. KPN nam in 1998 het bedrijf over en totdat ik dit boek las, begreep ik daar werkelijk niets van. Je zal overigens tot het laatste deel van het boek moeten wachten om dit echt te begrijpen.
Het begint met phreaks
Reijnders start de reis van XS4ALL lang voor de oprichting in 1993. Hij neemt je mee naar de jaren 80 en beschrijft hoe hackers en phreaks, telefoonhackers, toen al computers binnendrongen. Hun motieven worden uitgebreid beschreven. Het ging nooit over gewin. Het was de sport, de uitdaging om dat wat iedereen riep dat onmogelijk was, toch te doen.
Digibeten stonden, en staan nog steeds, vaak op hun achterste benen als computers worden binnengedrongen. Als je zelf vindt dat hackers criminelen zijn, leert dit boek je een heel andere kant van het verhaal.
Kwajongensstreken met een rauw randje
Het boek is een interessante reis langs alle grote hacks van de jaren 80 en 90 en de rol de hackers en hun hacks spelen in wetgeving die we vandaag kennen. Het toont de verschillen tussen de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland aan. Het geeft inzicht in de beweegredenen van de oprichters van XS4ALL en andere prominenten die het vrije internet wilden beschermen. Bij tijd en wijle zijn de kwajongensstreken, die soms op het randje van het maatschappelijk toelaatbare verkeren, stof om hardop te gniffelen.
Het is een ode
Voor mij is De hackers die Nederland veranderden een ode aan de briljante geesten die vol optimisme over de toekomst van de digitale wereld droomden en werkten. De mensen die keihard streden tegen censuur en een te grote invloed van de overheid op het internet. Het doet verlangen naar een wereld waarin dit soort strijders zich inzetten om een betere wereld te maken voor iedereen. Als je goed kijkt naar onze huidige maatschappij vind ik het niet ingewikkeld om aan te wijzen welke groeperingen dat nu doen. Ik hoop dat Reijnders over een jaar of 30 weer in de pen klimt en hun verhaal optekent. Zijn pen leent zich goed voor meeslepende verhalen.
Over Hanneke Vogels
Hanneke Vogels is Nederlands meest prominente expert op het gebied van salestechnologie. Als managing partner van Stryfes helpt ze bestuurders en salesmanagers om meer omzet te realiseren door de juiste inzet van technologie.