Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hallo, ik ben ChatGPT, 2e editie - ‘Prima eerste indruk’

‘Hallo, ik ben ChatGPT, 2e editie’ - is voor 80% (1ste editie was 90%) geschreven door ChatGPT, waarbij de samenstelling en redactie door Bob van Duuren is uitgevoerd. In tien hoofdstukken krijg je beeld bij ChatGPT en wat je er zoal mee kan doen. Uiteraard iets over de geschiedenis van en de technologie achter ChatGPT.

Henny Portman | 19 maart 2024 | 1-2 minuten leestijd

ChatGPT wordt vooral ingezet als chatbot, voor tekstanalyse (incl. samenvattingen), tekstgeneratie (zoals dit boek), tekstcorrectie en vertalingen. Hierdoor heeft ChatGPT een aanzienlijke impact op de samenleving, de arbeidsmarkt, het privacydebat en hoe wij communiceren (van opdracht-gebaseerde opdrachten naar meer natuurlijke, conversatie-gebaseerde interacties). ChatGPT zal blijven evolueren. 

Voor- en nadelen

ChatGPT heeft voordelen, zoals het efficiënter maken van communicatie en het automatiseren van bepaalde taken, maar ook nadelen, zoals het risico op het verspreiden van misinformatie en de invloed op de privacy. Een van de grootste uitdagingen is het vermijden van vooroordelen en ongewenste invloeden in de trainingsgegevens die gebruikt worden om ChatGPT te trainen. Enkele van de belangrijkste ethische kwesties zijn bias en discriminatie, misbruik en manipulatie, privacy en verantwoording. Daarnaast speelt ook het waarborgen van transparantie en verantwoording een belangrijke rol.

Toepassingen

In het boek bespreekt Van Duuren verschillende praktische toepassingen van ChatGPT in verschillende sectoren. Zoals retail, gezondheidszorg, financiele dienstverlening, overheid en openbare diensten, onderwijs, media en uitgeverijen en de reis- en horecasector. Ook worden een aantal voorbeelden gegeven. Denk aan het vertalen van een songtekst, taalgevoeligheid, leren en onderwijs, macros, creatief schrijven, algemene kennis, zakelijke communicatie, programmeren, productiviteit, marktonderzoek, rollenspel, reisgids.

Goede prompts

De kwaliteit van het antwoord zit in de prompt, de instructie of vraag die je aan ChatGPT stelt: hoe beter de prompt, des te zinvoller het antwoord. De betere prompt bestaat uit de volgende onderdelen: een rol, een vraagstelling of opdracht, beperkingen, en eventueel voorbeelden en/of uitvoerformaat.

Conclusie

Als je een eerste indruk wilt krijgen van ChatGPT dan is Hallo, ik ben ChatGPT prima bruikbaar en, omdat ChatGPT het zelf heeft geschreven, direct ook een mooi voorbeeld wat ChatGPT allemaal kan. Er worden vele voorbeelden en toepassingen gegeven. Heb je al enige ervaring met ChatGPT opgedaan en ben je op zoek naar meer diepgang? Dan is dit boekje minder geschikt.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden