De tussentijd brengt onzekerheid met zich mee waarbij de een misschien te snel wil en de ander verlamt en niet weet hoe het nu verder moet. Dat er van alles aan de hand is, is natuurlijk geen nieuws. Internationaal verandert het politieke landschap, de nasleep van Corona en de impact op bedrijfsculturen, het falen van economische systemen en de druk op onze planeet door vervuiling. Hoe gaan we hiermee om?
Jitske Kramer is antropoloog, internationaal spreker, bestsellerauteur en oprichter van Human Dimensions. Van haar boeken De Corporate Tribe, Building Tribes, Deep Democracy, Jam Cultures en Werk heeft het gebouw verlaten zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Haar boeken zijn vertaald in het Engels, Duits en Russisch. In haar boek staan aanbevelingen van spraakmakende namen, waaronder Herman Wijffels, Ronald Giphart en Daan Roovers.
Alleen op de wereld of toch niet?
Met Tricky Tijden daagt Kramer de lezer uit om kritisch na te denken over de huidige ontwikkelingen. Zo stelt ze bijvoorbeeld de vraag of het sociaal is om te streven naar financiële onafhankelijkheid en te gaan leven in een hutje op de hei, waarbij je niet meer bijdraagt aan de samenleving en er wel weer een beroep op wilt doen als je bijvoorbeeld ziek wordt. Betekent dat je wel gebruik maakt van die samenleving als het jou uitkomt, maar geen waarde toevoegt.
Indigenomics
En in hoeverre zijn de economische modellen van winstmaximalisatie houdbaar voor de lange termijn? Kramer stelt: ‘Wanneer een dier- of plantensoort uitsterft, heeft dat invloed op alles en iedereen. Indigenomics is het uitgangspunt dat je door slechts te nemen wat je nodig hebt en door voor alles wat je neemt ook iets terug te geven. Dus wanneer je grondstoffen onttrekt aan de aarde, zorg je dat je de aarde ook iets teruggeeft. Voor nu en voor de generaties na ons.’
We zijn al lang geleden van deze oude wereldbeelden afgedwaald en hebben alleen maar gestreefd naar winstmaximalisatie met onze homo economicus. Het is noodzakelijk om het wederkerigheidsprincipe weer toe te gaan passen, in het belang van ons allen en de toekomst van onze kinderen. Ze beargumenteert helder en onderbouwd waarom alleen nemen niet langer kan en we echt ecologisch verantwoord ondernemen als vertrekpunt moeten gaan nemen.
Met haar scherpe analyses en gedegen onderbouwing van haar argumenten legt Kramer precies de vinger op de zere plek en geeft ze helder weer hoe we deze tricky tijden moeten duiden. Dit maakt Tricky Tijden voor mij meer dan de moeite waard om te lezen. Daarom sluit ik me aan bij de aanbeveling van Ronald Giphart: als je één boek dit jaar moet lezen, laat het dan dit boek zijn.
Over Simone Blokhuis
Simone Blokhuis is Customer Experience Manager bij Centraal Beheer Achmea.