Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Slow productivity - ‘Een waardevol alternatief’

In ‘Slow productivity’ gaat Cal Newport in op de vraag hoe we ons werk effectiever kunnen organiseren, in een wereld die voortdurend om snelheid vraagt. Newport ken je misschien al van de bestseller ‘Diep werk’, en om zijn constructief-kritische blik op hedendaagse manieren van werken.

Danny Mullenders | 24 oktober 2024 | 2-4 minuten leestijd

Slow productivity is wat mij betreft vooral een pleidooi voor een meer doordachte, bewuste benadering van productiviteit. Dit is denk ik vooral nuttig voor managers, leidinggevenden en professionals die zich overweldigd voelen door de wensen en eisen van hun hedendaagse werkomgeving.

De kern

Newport stelt dat onze huidige opvatting van productiviteit veel te vaak draait om het afvinken van taken en activiteiten. En het continu maar bezig zijn. Op die manier putten we onszelf uit, wat een heilloze weg is. In plaats daarvan pleit hij voor ‘slow productivity’, wat inhoudt dat we ons primair gaan richten op diepgaand, betekenisvol werk. Dit betekent dat we ons hebben te onttrekken aan de constante afleiding van e-mails, vergaderingen en sociale media om ons van daaruit te concentreren op wat er echt toe doet. Hij nodigt ons uit om in onze werkaanpak uit te gaan van drie principes: 1. Doe minder dingen, 2. Werk in een natuurlijk tempo, en 3. Wees geobsedeerd door kwaliteit.

Praktische aanbevelingen

Een van de belangrijkste bijdragen van het boek vind ik de praktische toepasbaarheid. Hij loopt in dit boek langs verschillende concrete strategieën om slow productivity te integreren in de dagelijkse routine. Zo is het plannen van ononderbroken werkblokken een essentieel onderdeel van zijn benadering.

Daarnaast gaat hij uitgebreid in op de relevantie van duidelijke prioriteiten. Newport vertelt ons dat het onontbeerlijk is om taken te evalueren op basis van hun impact en relevantie, dit helpt om tijdverspilling te minimaliseren. Dit zijn trouwens handvatten die niet alleen individuele personen, maar ook complete teams kunnen ondersteunen om doelmatiger en doelgerichter te werken.

Cultuurverandering

Sterk aan het boek vind ik dat het veel verder gaat dan individuele technieken, ook de cultuur binnen organisaties komt ruimschoots aan bod. Newport benadrukt dat om slow productivity te omarmen, bedrijven hun perspectief op werk grondig moeten herzien. Dit kan betekenen dat ze flexibele werkstructuren moeten invoeren en een omgeving moeten creëren waarin kwaliteit voorop staat. Hij onderkent dat het voor organisaties een uitdaging kan zijn om deze fundamentele shift te maken, vooral in een tijdperk waarin snelle resultaten vaak als de norm worden gezien.

Kritische noten

Ik heb niet zoveel aan te merken op de inhoud van het boek, maar wel op de concrete toepasbaarheid in het huidige tijdperk.  De implementatie van slow productivity kan in de praktijk tegenstrijdigheden met zich meebrengen. Zo zijn veel werknemers gewend om te functioneren in een systeem dat snelheid waardeert, en het kan moeilijk zijn om deze mindset te veranderen. Bovendien kan de verschuiving naar langzamer werken gezien worden als een verzet tegen de alomtegenwoordige drang naar efficiëntie, wat voor weerstand kan zorgen, vooral op managementniveau. En misschien is de toepasbaarheid toch niet heel groot, aangezien het boek vooral de waarde ervan benadrukt voor kenniswerkers.

Conclusie

Al met al biedt Slow productivity een waardevol alternatief voor de wijze waarop we ons werk doorgaans benaderen. Hoewel het zeker ook praktische tips biedt, is het vooral de bredere boodschap die het interessant maakt: de noodzaak om de manier waarop we productiviteit definiëren flink structureel te heroverwegen. Voor degenen van ons die de druk van de moderne werkplek ervaren, biedt dit boek handvatten om een evenwichtigere en duurzamere werkstijl te omarmen.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden