Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kleine Covey - De zeven eigenschappen samengevat

De manier waarop je naar de wereld kijkt, is bepalend voor wat je ziet – en dat wat je ziet, is bepalend voor wat je vervolgens doet. Dit is één van de belangrijkste uitgangspunten die Stephen Covey benoemt aan het begin van De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Immers, wanneer je een situatie wilt veranderen, moet je beginnen bij jezelf.

Marloes Hoekman | 13 januari 2016 | 2-3 minuten leestijd

Bovenstaande alinea lijkt op het eerste oog makkelijke theorie, vooral na mijn studie bedrijfskunde en verschillende trainingen bij Adviestalent over persoonlijk leiderschap en veranderkunde. Het klinkt logisch zou je zeggen. Echter, wanneer ik er verder over nadenk, lijkt het mij behoorlijk lastig je manier van kijken écht te veranderen. Je neemt bijvoorbeeld vanuit huis, je vriendengroep, je werk, je studie en je relatie een behoorlijke bagage mee, en dus een bepaalde manier van kijken. Kortom, Stephen Covey raakt met zijn boek de kern van je identiteit. Hij noemt deze kern het vertrekpunt om ‘van binnen naar buiten te veranderen’.

Om hiermee aan de slag te gaan, heeft de schrijver na het bestuderen van honderden werken over succes 7 eigenschappen geïdentificeerd. Deze 7 eigenschappen zijn volgens Covey effectief: ze leveren op de lange termijn succes op. Hoewel ik niet iedere eigenschap ga uitdiepen, wil ik ze toch even noemen om een compleet beeld te geven: ‘wees proactief’, ‘begin met het einde voor ogen’, ‘belangrijke zaken eerst’, ‘denk win-win’, ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’, ‘synergie’ en ‘houd de zaag scherp’.

Deze eigenschappen, zoals ‘win-win’ en ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’, komen veel terug in trainingen die ik de afgelopen twee jaar heb gehad. Het ‘win-win’ gedachtegoed komt bijvoorbeeld overeen met de theorie van ‘mutual gains’ en door het oefenen met verschillende luistertechnieken, heb ik veel gewerkt aan ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’. Wat ik echter zo mooi vind aan het boek van Covey, is dat hij de eigenschappen in onderling verband zet en er als het ware een soort volgorde aan koppelt (hoewel deze volgorde niet vaststaat).

Begin met de eerste drie eigenschappen om een onafhankelijke wil en een kompas voor de toekomst te creëren. Kijk daarna naar buiten, en ga aan de slag met de volgende drie eigenschappen. Wanneer je jezelf kwetsbaar durft op te stellen (en je weet wat je beperkingen zijn), weet je ook wat andere mensen jou kunnen bieden tijdens een samenwerking. Covey sluit af met een algemene eigenschap die voor alle zes geldt: het scherp houden van de zaag. Hij adviseert om per dag een uur te besteden aan lichamelijke, spirituele en mentale vernieuwing om je persoonlijke kracht te blijven ontwikkelen.

Gemakkelijk lijkt het me zeker niet, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Covey noemt dit zelf ook: hij vertelt hoe hij worstelt met allerlei onderwerpen uit het boek. Maar, als je je houdt aan goede principes, kan dit een positieve bijdrage leveren aan de wereld om je heen. Ik denk dat dit boek daarom een mooie gids is voor persoonlijke ontwikkeling. En voor degenen die niet van dikke boeken houden maar wel van persoonlijke ontwikkeling, is De kleine Covey ideaal. Tot slot: Covey heeft het boek niet alleen geschreven om kennis te delen, maar ook om echt mee aan de slag te gaan. Daarom ga ik nu beginnen met het schrijven van mijn persoonlijke missie.

Over Marloes Hoekman
Marloes Hoekman is adviseur bij Adviestalent. Marloes is bedrijfskundige en geïnteresseerd in het onderzoeken van organisatievraagstukken. Adviestalent leidt jonge academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden