Na het lezen van De managementmonologen ben ik tot de conclusie gekomen dat Gyuri Vergouw de lezer juist overpeinzingen en overdenkingen wil meegeven op bepaalde thema’s die belangrijk zijn bij het leiden en aansturen van organisaties. En dat is een verschil met vele ‘nieuwe’ managementboeken en -theorieën waarin de schrijver beweert de heilige graal gevonden te hebben met een revolutionair nieuw idee dat dé oplossing biedt voor alle problemen waar je mee te maken krijgt. Vergouw schrijft juist dat eigenlijk niets volledig en altijd werkt. En hij beschrijft de uitgangspunten en ingrediënten van goed management. In de eindbeschouwing geeft hij daarnaast een aantal overstijgende principes aan waar rekening gehouden moet worden. Het kompas zoals Vergouw dat noemt.
Vergouw start zijn boek met een ietwat kritische beschouwing over managementboeken en – theorieën. Kort gezegd komt het er op neer dat er geen eenduidige oplossing is voor hedendaagse vraagstukken. In De managementmonologen geeft Vergouw een beschouwing langs een drietal hoofdonderwerpen, door middel van het behandelen van een twaalftal monologen. Het drieluik dat de kapstok is voor de twaalf monologen gaat in op respectievelijk management van mensen, management met methoden en management van moraal en mentaliteit.
In het eerste deel, management van mensen komen aan de orde leiderschap, gedragsverandering, het nieuwe organiseren, verandermanagement en human resource management.
Deel twee, management met methoden gaat in op de onderwerpen strategie, managementmodellen, financiën en agile. Deel drie, een beschouwing rondom moraal en mentaliteit gaat in op bevlogenheid, governance & compliance en spiritualiteit.
Vergouw geeft als verantwoording voor zijn keuzes voor de monologen:
- Relevantie voor de hedendaagse en toekomstige manager
- Verspreiding van de onderwerpen in meerdere landen
- Geloofwaardige informatie én
- Persoonlijke ervaring en netwerk
Elke monoloog kent een vaste indeling. Deze kent een drietal invalshoeken:
- Essentie: inleiding en historische beschouwing van het onderwerp
- Vragen: werkt ’t en waar aandacht voor te hebben?
- Betoog: tips, suggesties, aandachtspunten en valkuilen
Vergouw heeft in deze monologen niet de pretentie om dé waarheid weer te geven en te vertellen hoe het altijd kan werken. Hij geeft vanuit een historisch perspectief en ook vanuit zijn langjarige praktijkervaring beschouwingen weer over de verschillende onderwerpen die aan de orde komen. Deze beschouwingen (die tevens zijn opgeleukt met praktische voorbeelden en ervaringen) geven je stof tot nadenken bij het invullen van je verantwoordelijkheid als manager. Daarbij komt elke keer de waarschuwing dan je als manager het niet te complex moet maken, maar dat juist eenvoud het allerbelangrijkste is. Als manager heb je namelijk de taak om medewerkers in staat te stellen hun werk te doen, dat werk goed te doen en ’t goede te doen. Te vaak, zo wordt ook in het boek beschreven, werken ingrepen van managers contraproductief. Bijvoorbeeld door te complexe ideeën of een overkill aan verantwoording en structuren.
In zijn epiloog geeft Vergouw afsluitend een negental monoloog overstijgende thema’s weer waar je rekening mee moet houden bij het managen van organisaties. Deze thema’s zijn: eenvoud, leiderschap, historie, zeitgeist, memetica, gedrag, nieuw organiseren, verandermanagement en bevlogenheid en zingeving.
Met deze overstijgende thema’s poogt Vergouw de lezer een aantal handvatten te geven voor de dagelijkse praktijk. Een aantal basisprincipes en uitgangspunten waar een effectieve manager in de aansturing van mensen rekening mee moet houden om het optimale resultaat te behalen. De managementmonologen geeft dus geen pasklare oplossing maar geeft richting – het kompas – waar je rekening mee moet houden in de dagelijkse praktijk.
Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in zowel audit en advies voor de public sector. Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisatie om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte, is Voorzitter van RJ Werkgroep 645 - woningcorporaties en Docent Auditing aan de UVT Tilburg.
Over Frank van Kuijck
Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.