Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Perspectieven op leiderschap - 'Interessante invalshoeken'

Welke perspectieven zijn er op leiderschap anno nu? Jaap Boonstra vroeg de sprekers hun luisterbijdragen aan De Leiderschapsbox om te werken naar acht verschillende Perspectieven op leiderschap.

Nico Jong | 11 april 2018

Elk hoofdstuk bevat actuele inzichten en concrete suggesties om effectief te zijn als leider in organisaties. Het boek wil helpen reflecteren op de eigen leiderschapskwaliteiten.

Boonstra zelf beschrijft in het inleidende hoofdstuk verschillende definities van leiderschap en hij werkt een aantal competenties uit voor leiders die succesvol willen zijn. Hij laat een aantal misvattingen de revue passeren, waaronder dat leiders en managers verschillende personen zijn, of dat zij helden, toppers of machtig zijn. Daarna presenteert hij negen essenties van leiderschap.

In acht hoofdstukken komen achtereenvolgens aan bod de resultaatgerichte manager in high performance organisaties, de ondernemende leider die zijn medewerkers helpt ondernemend te zijn, de visionaire leider, de betekenisvolle leider, de bestuurlijk leider, de horizontale leider in netwerkorganisaties en de androgyne leider met mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten.

De hoofdstukken bieden interessante invalshoeken op het fenomeen leiderschap. Zoals bij fenomenen als leiderschap wel vaker het geval is gaat het niet over rechte lijnen en strakke kaders, maar juist om meervoudigheid. Dat maakt dit boek waardevol. Dat de hoofdstukken geschreven zijn door verschillende auteurs met ieder hun eigen stijl, doet geen afbreuk aan de leesbaarheid en toegankelijkheid.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jaap Boonstra, André de Waal, Rudy Kor
Perspectieven op leiderschap

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden