Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Uitzonderlijk talent - 'Aanrader voor hoogbegaafden'

Voor me ligt het boek Uitzonderlijk Talent; Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels van zelfbenoemd vreemde vogel Frans Corten. Het is bedoeld als handleiding voor hoogbegaafden die moeite hebben om hun weg in leven en werk te vinden.

Sippy van Akker | 10 april 2019 | 3-5 minuten leestijd

De handvatten in Uitzonderlijk talent moeten bewerkstelligen dat de lezer zichzelf en zijn talenten (her-)kent en serieus neemt. Het boek is wat mij betreft goed geschreven en slaat niet alleen inhoudelijk spijkers met koppen, maar is ook nog eens duidelijk met heel veel liefde en aandacht vormgegeven. Wellicht opdat de lezende vreemde vogel zich niet alleen voelt in zijn vreemdevogelschap.

Auteur Frans Corten houdt zich al zo'n 20 jaar bezig met slimme vreemde vogels en pleit voor maatwerk in de begeleiding. Die vreemde vogels lopen namelijk aan tegen verschillende dingen in werk en leven, die ze niet goed begrijpen. Dat men het een zegt, maar het ander doet, bijvoorbeeld in werksituaties of dat ze soms paradoxaal genoeg soms beter zijn in ingewikkelde dingen dan in schijnbaar simpele dingen. Deze voorbeelden zijn niet uitputtend, maar wie zichzelf in deze voorbeelden herkent, is wellicht zelf zo'n slimmerd waarop dit boek zich richt.

Corten blijkt ook de co-auteur van een ouder artikel over het verschil hoe de werkomgeving naar de vreemde vogel kijkt en hoe iemand naar zichzelf en de werkomgeving kijkt. De tabel uit dat artikel is in dit boek opgenomen kan zomaar de ogen openen van mensen die zich misschien al vreemde vogel voelden, maar niet zo goed wisten waar het aan lag. Begaafdheid is namelijk meer dan alleen een hoog IQ.

Meerdere opsommingen van Corten in zijn boek zijn voor mij als zoekende vreemde vogel herkenbaar. Ik heb al meer gelezen over hoogbegaafden of slimme mensen, maar het komt niet zo vaak voor dat zo helder, beknopt en bruikbaar een aantal zaken op een rij worden gezet. En dan tegen een achtergrond van de beperkte wetenschappelijke kennis die er wel al is.

Wat er zoal bekend is over volwassen hoogbegaafden, is bovendien vermoedelijk niet heel erg representatief. Slimme vreemde vogels die hun weg wel hebben gevonden, worden misschien niet lid van 'slimme mensenclub' Mensa. Ze melden zich niet bij een psycholoog met klachten. Die slimmerds doen gewoon hun ding in hun werk, of erbuiten. Of op welke manier dan ook. Die mensen blijven daardoor dus veelal buiten de populaties van zulke onderzoeken.

Maar uit het beperkte wetenschappelijk onderzoek dat wél beschikbaar is, komt een ander beeld naar voren. Volwassen hoogbegaafden lopen vaker vast in werk en leven. Ze komen bovengemiddeld vaak voor in uitkeringsstatistieken en ervaren emotionele en/of zingevingsproblemen. Blijkbaar vinden al die slimme mensen niet automatisch hun weg in de wereld.

Wat fijn is aan dit boek is dat het eenvoudig blijft en kernachtig zonder overbodige prietpraat meer vertelt over deze problemen, waar hoogbegaafden tegenaan lopen. Het biedt wat mij betreft veel nuttige inzichten. Niet al het inzicht is nieuw, maar zelden werd het zo lekker helder en beknopt opgeschreven. Daardoor lees je het probleemloos binnen een dag uit.

Als je met dit boek in de hand nieuwe ontdekkingen doet, geeft dit boek je misschien wel de nodige stof tot nadenken. Misschien ook werk aan de winkel om jezelf als vreemde vogel goed te begrijpen. Ook in relatie tot anderen in het maatschappelijke verkeer en hoe je je vleugels uit kunt slaan.

In het tweede deel van het boek, dat mij overigens wat minder aansprak, doen vijf slimme vreemde vogels hun eigen verhaal. Over waar ze tegenaan liepen en hoe ze hun werk en leven uiteindelijk hebben vormgegeven. Hun leeftijd ligt tussen de 43 en de 62 jaar en uit hun verhalen blijkt dat er hoop is, ook als je een tijdje zoekende bent geweest. Opvallend is, dat de meesten meerdere rollen of functies vervullen binnen hun werk. Ook dat zegt iets voor de goede opletter. Ik laat het aan de nozele lezer zelf over om hierover zijn of haar eigen conclusies te trekken.

De conclusie die ik op mijn beurt alvast trek is dat ik als vreemde vogel Uitzonderlijk talent een aanrader vind voor collega vreemde slimme vogels.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden