Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

30 Creatieve workouts - 'Een prima uitbreiding voor je repertoire'

Op zoek naar inspiratie voor workshops voor jezelf, je team of je hele organisatie? In 30 Creatieve workouts beschrijft auteur Ina Sok 30 manieren om je eigen creatieve spier te ontwikkelen of die in je organisatie te ontdekken.

Sjors Meekels | 24 januari 2020 | 3-4 minuten leestijd

Ina Sok omschrijft zichzelf als een ‘een creatieve synergist'. Haar achtergrond in zowel organisatieadvies als de kunsten heeft haar doen inzien dat creativiteit ook in organisaties nodig is. Niet zozeer om de eigen werkplek vol te hangen met eigen kunstwerken, maar juist voor nieuwe en originele inzichten om problemen te tackelen en organisaties verder te brengen. In haar boek 30 Creatieve workouts geeft ze individuen, teams en organisaties oefeningen om deze benodigde creativiteit te ontwikkelen. Een geruststellende gedachte die we van de auteur meekrijgen is dat creativiteit vele uitingsvormen kent en zeker te trainen is.

De indeling van het boek is als volgt: grofweg de helft van het boek (kleine schatting, het boek kent geen bladzijdenummers) is besteed aan inzichten, theoretische kaders en ervaringen van de auteur. Deze korte stukjes lezen makkelijk weg. Voorzien van quotes van bekende en minder bekende artiesten en kunstenaars biedt het een mooi begrip van verschillende onderdelen van het creatieve proces.
De tweede helft van het boek richt zich vervolgens op de 30 workouts die de titel ons belooft. Het gaat hierbij van de individuele vormen naar teamvormen en uiteindelijke de organisatiebrede vormen. Het is echter niet nodig om vooraan te beginnen, je kunt doorbladeren naar de workouts die je interesseren en daarna met die workout direct aan de slag.

Het is niet mogelijk om in deze review alle workouts de revue te laten passeren. Van elke categorie licht ik er een uit die ikzelf zou willen toepassen. Hierbij opgemerkt: soms was het lastig kiezen.

Individuele workout 10: Improviseren


Eén dag zeg je op alle vragen ja. Echt ja, dus geen ja-maar. Ervaar bewust wat er gebeurt en kijk waar deze mindset je naar toe leidt. Hoe reageren mensen? En hoe reageer je zelf? De kracht bij deze oefening zit in de herhaling, dus herhaal deze workout periodiek en bekijk of dingen anders, makkelijker of moeilijker gaan? En natuurlijk of je nieuwe ideeën en inspiratie opdoet door deze oefening.

Team workout 8: Transformeren


Het idee hierbij is om teamleden bewust een periode (een maand of een sprint) een andere rol aan te laten nemen binnen het team dan ze normaal hebben. Als je bijvoorbeeld altijd als eerste reageert, wacht je nu wat langer af of juist het tegenovergestelde. Iedereen houdt bij wat de persoonlijke ervaringen zijn en hoe de omgeving reageerde. Vervolgens wordt in een aparte bijeenkomst door het team gereflecteerd op de afgelopen periode. Wat hebben mensen geleerd en op welke wijze kunnen zij elkaar binnen het team ondersteunen met de opgedane inzichten?

Organisatie workout 8: Contrasteren

Deze workout richt zich op het identificeren van essentiële onderdelen voor organisatieveranderingen. Je start met een gemixte groep deelnemers die een goede doorsnede vormt van de organisatie. Deze groep maakt met losse woorden en kreten op een canvas een inventarisatie van de benodigde onderdelen voor de gewenste verandering. De verhouding tussen positieve en negatieve onderdelen en de oorzaken hiervan kunnen uitgediept worden. Deze inzichten vormen de basis voor een nieuwe compositie waarin de positieve punten de boventoon voeren zonder dat elementen verloren gaan. In stap drie worden connecties gelegd tussen de positieve en negatieve elementen en wordt bekeken op welke wijze de organisatieverandering bereikt kan worden. Ten slotte wordt minimaal één nieuw inzicht concreet uitgewerkt naar acties.

Voor wie bekend is met het boek Liberating Structures is er goed nieuws; er is nauwelijks overlap met dit werk. 30 Creatieve workouts is een prima uitbreiding voor je repertoire van werkvormen. Zeker omdat er ruimte is gemaakt voor individuele werkvormen en niet alles gericht is op groepen of teams.

Fouten maken mag. Dat komt meermaals terug in 30 creatieve workouts en is onderdeel van het creatieve proces. In het boek zelf is ook een fout geslopen, tenminste zo laat een inlegsheet weten. Er is echter besloten om de druk niet te laten vernietigen maar handmatig de fout te herstellen. Een lovenswaardig initiatief en zeer klimaatvriendelijk. Het herstel is keurig gedaan, zelf ben ik er niet achter gekomen waar de fout zat. Wellicht jij wel?

Over Sjors Meekels
Sjors Meekels is als Agile Consultant verbonden aan Agitma. Hij is 10 jaar werkzaam geweest bij een gerenommeerde IT dienstverlener, en houdt zich bezig met software development projecten en Agile methoden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden