Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Geheimen van de bestuurskamer - 'Luchtig en leesbaar'

Geheimen van de bestuurskamer is in ieder geval een prikkelende titel die zeker uitnodigt tot lezen. Want hoe vaak ben je tenslotte in de gelegenheid om in een bestuurskamer rond te neuzen?

Christel Deckers | 20 februari 2020 | 2-3 minuten leestijd

Herman Daems geeft ons in Geheimen van de bestuurskamer een inkijkje in een aantal bestuurskamers waarin hij vertoefd heeft in de periode 1990 tot op heden. Hij was o.m. voorzitter raad van bestuur van Gimy NV, Barco NV, Int'l Private Equity & Venture Capital Valuation Guidelines, Belgische Commissie Corporate Governance, European Private Equity & Venture Capital Association, Universiteit van California, Los Angeles en partner van de Boston Consulting Group SA.

In het dagelijks leven is Herman Daems voorzitter van de raad van bestuur van de KU Leuven. Tevens is hij voorzitter raad van bestuur van BNP Paribas Fortis en vervult hij nog een flink aantal andere posities zowel in het bedrijfsleven alsmede in de universitaire wereld.
Je kunt dus wel stellen dat hij zijn sporen verdiend heeft als voorzitter raad van bestuur en dat maakt zijn kijkje in de keukens dan ook extra interessant.

Ik teken meteen hierbij aan dat Herman Daems een Belgische professor is en dat de raad van bestuur in Belgie vergelijkbaar is met onze raad van toezicht in Nederland.

Uit eigen ervaring vertelt hij op luchtige leesbare wijze wat hij meegemaakt heeft in de bestuurskamers. Aan de hand van de metafoor van de diamant snijdt hij vier bestuursproblemen aan: hoe wordt de controle/zeggenschap georganiseerd; wie draagt de risico's; hoe wordt het toezicht georganiseerd en wat is de purpose van de organisatie. De diamant van het besturen staat voor de vier kernopdrachten van het bestuur, die voortkomen uit de vier bestuursproblemen.

Met de diamant als uitgangspunt blikt hij op overzichtelijke wijze in 10 hoofdstukken terug, staat hij stil en kijkt hij ook vooruit.

Hij steekt hierbij zijn eigen mening niet onder stoelen of banken en stelt zijn eigen kennis kunde en ervaring centraal. Wie hierbij op zoek is naar wetenschappelijke onderbouwingen, theorieen of literatuurtips moet ik helaas teleurstellen. Wel geeft hij adviezen hoe het naar zijn inzicht beter had gekund of in de toekomst beter zou kunnen.

Herman sluit af met de woorden: ‘Bestuursorganen moeten ervoor zorgen dat vennootschappen en verenigingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheden opnemen. Het is de enige manier om de geloofwaardigheid van zulke organisaties aanvaardbaar te maken in de huidige maatschappij.'

Hierbij sluit ik me van harte aan!

Tot slot een oproep aan de toezichthouders in Nederland: ‘Wie gaat met ons de geheimen van de Nederlandse toezicht kamer(s) delen?'

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden