trefwoord
Bore-out: Het onderschatte gevaar van chronische verveling op het werk
Terwijl burn-out breed erkend wordt als een ernstige arbeidsaandoening, blijft bore-out vaak onder de radar. Een bore-out betekent uitgeput raken door verveling. De klachten lijken op die van een burn-out. Maar in plaats van dat iemand teveel hooi op zijn vork heeft genomen, heeft iemand met een bore-out juist te lang onder zijn of haar niveau gewerkt. Deze vorm van chronische verveling kan net zo verwoestend zijn als overbelasting, met vergelijkbare psychische en fysieke gevolgen.
Vooral bij hoogopgeleiden komt een bore-out voor. Het werk wordt dan als te simpel of te eentonig gezien, waardoor verveling ontstaat. Dit doordat de medewerker dan geen prikkels meer krijgt die nodig zijn om gemotiveerd te blijven en goed te presteren. Het probleem is dat bore-out vaak niet wordt herkend of serieus genomen, waardoor mensen onnodig lang lijden.
Spotlight: Marjo Crombach
Boek bekijken
Symptomen herkennen: Meer dan alleen verveling
Vaak proberen medewerkers een bore-out te verbergen. Zij willen niet dat collega's merken dat zij het moeilijk vinden om hun dag door te komen. De drempel om dit aan u als werkgever te laten weten kan al helemaal hoog zijn. Dit maakt bore-out zo verraderlijk - de signalen zijn subtiel en worden vaak weggemoffeld.
Als gevolg van een bore-out kan iemand ook lichamelijke klachten hebben, zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen, maagklachten en buikpijn. Iedereen kan te maken krijgen met een bore-out, maar er zijn bepaalde groepen medewerkers die een groter risico lopen.
Boek bekijken
Burn-out versus bore-out: Twee kanten van dezelfde medaille
Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn, liggen de oorzaken van burn-out en bore-out aan tegenovergestelde kanten van het spectrum. Net als bij een burn-out zorgt stress er uiteindelijk voor dat een medewerker uitgeblust raakt. De klachten van een bore-out lijken dan ook veel op die van een burn-out. Het verschil zit 'm in de veroorzaker van de stress. Bij een bore-out is dat verveling en onderbelasting, bij een burn-out is dat juist overbelasting.
Boek bekijken
SPOTLIGHT: Bart Flos
Risicogroepen: Wie loopt het grootste gevaar?
Iedereen kan te maken krijgen met een bore-out, maar er zijn bepaalde groepen medewerkers die een groter risico lopen: Subassertieve medewerkers. Dit zijn medewerkers die het lastig vinden om voor zichzelf op te komen, grenzen te stellen of nee te zeggen. Deze medewerkers zijn eerder geneigd om werk te (blijven) doen dat ze niet leuk vinden en durven dit niet aan te kaarten.
Hoogbegaafde medewerkers. Medewerkers die hoogbegaafd zijn, hebben meer uitdaging nodig en raken sneller uitgekeken op dingen dan de gemiddelde medewerker. Ook hoogsensitieve personen (HSP) vormen een risicogroep.
Boek bekijken
Mensen met een (dreigende) bore-out houden zich namelijk vaak veel te lang gedeisd. Naast het taboe en gevoelens van boosheid, schaamte en schuld, speelt hierbij ook de houding van de werkgever een rol. Uit: Bore-out - Over chronische verveling op je werk
Van symptoom naar oplossing: Werkgevers aan zet
Dan is het belangrijk dat u de klachten van deze medewerker serieus neemt. Ga met uw medewerker in gesprek. Werkgevers spelen een cruciale rol in het voorkomen en oplossen van bore-out. Het gaat niet alleen om individuele verantwoordelijkheid, maar ook om structurele veranderingen in de organisatie.
Boek bekijken
Preventie en behandeling: Een integrale aanpak
Om een bore-out zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u inzetten op 'talentgedreven ontwikkeling'. Dit betekent dat uw afdeling personeelszaken/HR een medewerker daar inzet waar deze het best tot zijn of haar recht komt. Het is belangrijk om te kijken of de medewerkers de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en in praktijk te brengen.
Boek bekijken
Boek bekijken
Vechten tegen verveling Uit Frouke Vermeulens ervaring leren we dat bore-out vaak wordt veroorzaakt door het negeren van vroege signalen. Luister naar je lichaam en schaam je niet om hulp te zoeken - bore-out is een serieuze aandoening.
Leiderschap en bore-out: Een kwestie van bewustzijn
Effectief leiderschap speelt een cruciale rol bij het voorkomen van bore-out. Leidinggevenden moeten leren herkennen wanneer medewerkers onderbelast zijn en proactief handelen om uitdaging en betekenis te creëren.
Boek bekijken
De toekomst: Bore-out serieus nemen
Als u weet hoe u een bore-out bij uw medewerkers kunt herkennen, kunt u uw medewerkers beter helpen en verzuim mogelijk voorkomen. De erkenning van bore-out als serieuze arbeidsaandoening is de eerste stap naar effectieve preventie en behandeling.
Organisaties die investeren in het voorkomen van bore-out, creëren niet alleen gezondere werkplekken, maar ook meer betrokken en productieve teams. Het is tijd dat we bore-out net zo serieus nemen als burn-out - beide kanten van de medaille verdienen onze aandacht.