Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Mensenorganisaties

Zonder beweging zijn mensen en organisaties ten dode opgeschreven. Maar hoe blijf je net die stap voor op de rest? Mensenorganisaties van Janneke Schenning, Robert-Jan Simons, Tijs Besieux, e.a. belooft antwoord. Een preview.

Drs. Janneke Schenning | 6 oktober 2016 | 3-4 minuten leestijd

Nieuwe manieren van organiseren zijn aan de orde van de dag. Gisteren nog vierde Het Nieuwe Werken hoogtij, vandaag is alles ineens ‘agile’. En morgen? Geen mens die het weet, maar verkopen zal het.

Tal van experts buigen zich over bijbehorende vraagstukken. Hieruit volgen verschillende benaderingen over thema’s als organisatieontwikkeling, leiderschap, teamontwikkeling en leren. Opvallend is dat deze verschillende manieren van kijken en denken nauwelijks worden verenigd. Zelden wordt helder wat nu daadwerkelijk is onderzocht en bewezen. Als je zelf aan de slag wilt, waar begin je dan?

Janneke Schenning, als directeur van Schouten & Nelissen University, nam het initiatief om samen met twee collega’s uit de wetenschap, prof. dr. Robert-Jan Simons en dr. Tijs Besieux, de bewegingen, evoluties, binnen het Human Resource Development-domein in kaart te brengen. We wilden op zoek gaan naar eenheid in diversiteit, vanuit een kritische blik. Vanuit die inspiratie hebben we hoogleraren en praktijkexperts uit Nederland en België benaderd om samen met ons deze essentiële evoluties in kaart te brengen. Bijna veertig experts hebben als auteur bijgedragen aan dit boek. Vanuit hun eigen fascinatie en ervaring met bepaalde thema’s verbinden zij hun inzichten aan de praktijk.

Het boek is bedoeld als eyeopener voor iedereen die strategisch HR(D) aanstuurt of vormgeeft als specialist, manager of professional. Het is vooral een bruggenbouwer. Het verleidt je om over de grenzen van je eigen organisatie, vakgebied of land heen te kijken. Waar bevind jij je in het speelveld? Wat kun je leren van anderen? Wat is bewezen effectief?

Drie invalshoeken vormen het kader van waaruit het boek is opgezet: ontwikkeling van het individu, van het team, en van de organisatie als geheel. Op basis van 24 evoluties en een wetenschappelijke blik geven de auteurs je tips & tricks om veranderingen in je voordeel te laten werken. Want morgen is weer anders dan vandaag. Dit boek zorgt ervoor dat je de geschiedenis van de beweging kent, weet waar we nu staan en wat dit te bieden heeft voor de toekomst. 

Vanuit een meervoudig perspectief onderzoeken we de bewegingen en stimuleren we de lezer de eigen praktijk te onderzoeken. Wat kun je leren van evoluties als ‘van organisatieontwikkeling naar leren in landschappen’, ‘van analoog opleiden naar virtueel leren’ en ‘van individuele controle naar teamempowerment’?

Of het nu gaat om leiderschap, de toekomst en het meten van het leren, duurzame inzetbaarheid, zelfsturing of tribe-denken, voortdurend wordt de verbinding gelegd tussen theorie en praktijk. Daardoor kun je als lezer op een onderbouwde manier de uitdagingen van morgen aangaan.

Door bijdragen van onder andere de auteurs van De Corporate Tribe (Managementboek van het Jaar 2016), De Canon van het leren, Onderweg (Ooa boek van het jaar) krijg je met Mensenorganisaties een boek in handen waarin hoogleraren en praktijkexperts uit Nederland en België je inzicht, tips en handvatten geven om theorie aan praktijk te kunnen koppelen.

Elke strategisch HR(D)-manager, professional of Leren en Ontwikkelen specialist die op zoek is naar innovatieve inzichten om zijn of haar organisatie duurzaam competitief te maken is wat ons betreft gebaat bij het lezen van Mensenorganisaties. Of je het nu in één keer uitleest of elke week een thema uitdiept, Mensenorganisaties biedt je vast en zeker verrijkende inzichten.

Drs. Janneke Schenning is directeur van Schouten & Nelissen University. Zij nam het initiatief om het boek Mensenorganisaties samen te stellen. Een van haar passies en rode draad in haar carrière is het bevorderen van de uitwisseling tussen wetenschap en praktijk in het HRD-vakgebied.

Prof. dr. Robert-Jan Simons werkt vanuit zijn bureau Visie op Leren aan organisatieontwikkeling. Ook is hij wetenschappelijk coördinator bij Schouten & Nelissen University voor de Master Human Development. Hij is co-redacteur van de Canon van het leren. 

Dr. Tijs Besieux is research fellow aan de universiteit van Leuven, managing director van het Leuven Center of Collaborative Management. Hij is docent aan de IÉSEG School of Management, Parijs, en bij Schouten en Nelissen University.

Over Janneke Schenning
Janneke Schenning is Directeur Schouten & Nelissen University of Applied Sciences. Dit gespecialiseerde onderdeel van Schouten & Nelissen biedt geaccrediteerde en internationaal erkende masteropleidingen, internationale trainer- en coachopleidingen en internationale leiderschapsprogramma’s aan. Janneke studeerde Sociale & Organisatie Psychologie aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in teamontwikkeling. Een van haar passies en rode draad in haar carrière is het bevorderen van de uitwisseling tussen wetenschap en praktijk in het HRD vakgebied. Zo nam zij initiatief tot het samenstellen van dit boek en zette ze verbindende projecten op als voormalig directeur van NVO2 (Nederlandse Vereniging voor Opleiden en Ontwikkelen). Janneke is lid van de adviesraad van het Tijdschrift voor Organisatie Ontwikkeling (TvOO) en Expert Blogger voor HRBase.
Over Robert-Jan Simons

Prof. Dr. P. Robert-Jan Simons werkte aan de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Tilburg als wetenschappelijk (hoofd-) medewerker, en als hoogleraar in Nijmegen en Utrecht. Vanaf januari 2010 combineerde hij zijn hoogleraarschap aan de Universiteit Utrecht met het directeurschap van de NSO: de Nederlandse School voor Onderwijsmanagement. 

Over Tijs Besieux
Dr. Tijs Besieux is research fellow aan de KU Leuven. Hij studeerde organisatiepsychologie aan de KU Leuven en doctoreerde omtrent leiderschap, team dynamiek, en prestatie in de financiële sector. Tijs is managing director van het Leuven Center for Collaborative Management en doceert aan de IÉSEG School of Management en Schouten & Nelissen University. Hij verdiepte zijn interesse in de werking van organisaties aan de hand van executive degrees in business economics (Antwerp Management School) en bemiddeling (Harvard University). Tijs treedt op als wetenschappelijk adviseur voor verschillende internationale organisaties, met een bijzondere focus op transformatietrajecten in de financiële sector.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden