Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Marijke Lingsma

‘Leidinggevenden brengen coachen terug in het team’

‘Teamleden leren uitzoomen en taakgericht kijken naar hun bijdrage in de interactie; ze leren zaken minder persoonlijk opvatten, en beter begrijpen wat er gebeurt als je kijkt van afstand.’ Zo omschrijft Marijke Lingsma het effect van Echt coachend leidinggeven. De titel van haar nieuwe boek.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 2 december 2021 | 1-2 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Marijke Lingsma is te gast in De Boekenpraktijk, onze podcast. Lang schreef Lingsma over coachen vanuit de coachpraktijk, echter bij eigen ervaring als leidinggevende merkte zij dat de vertaling naar die praktijk anders werkt. Bij het schrijven van Echt coachend leidinggeven stelde zij zichzelf dan ook de vraag: hoe zit het coachen nu in elkaar vanuit de rol als leidinggevende? 

De coachende rol van de leidinggevende is volgens Lingsma belangrijker dan die van de (externe) teamcoach: 'De praktijk gaat voor. Het is van belang dat de leidinggevende zich altijd bewust is waarom hij een teamcoach inschakelt. De teamcoach aan de andere kant kan beter niet alleen procesgericht zijn, en ook niet op de stoel van de leidinggevende gaan zitten. De leidinggevende en zijn team vormen het primaire proces.'

In de aflevering vertelt Lingsma over wat coachend leidinggeven inhoudt en hoe je dit op kunt pakken. Natuurlijk legt host Willem van Leeuwen ook dit keer weer drie stellingen voor: 

  1. Leren en experimenteren wordt in veel organisaties nog steeds los gezien en opgepakt van werken aan resultaat
  2. De kwaliteit van coaching door de leidinggevende staat of valt met zijn kwaliteit in zelfreflectie
  3. Zelfsturende teams is een illusie: er is altijd aansturing nodig door een leidinggevende

Benieuwd naar de antwoorden van Marijke Lingsma? 

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden