#NOTME is een boek dat niet alleen handvatten biedt aan vrouwen, maar ook inzicht geeft aan managers en leidinggevenden hoe de mechanismen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag werken. Grensoverschrijdend gedrag, hoe subtiel ook, is een van de voornaamste redenen dat vrouwen zich binnen veel bedrijfsculturen onveilig voelen en dat hun werkplezier ontneemt, waardoor ze ergens anders gaan solliciteren. Vrouwen herkennen dit probleem wel, maar mannen vaak niet, waardoor ze het ook niet erkennen.
Ook ik dus niet.
Ik dacht tot een jaar terug dat ik wel aardig goed wist wat de risico’s zijn waarmee wij als mensen en maatschappij te maken hebben. In mijn dagelijks werk houd ik mij bezig met fraude onderzoeken, ik help ‘vermogende’ families omgaan met de constante dreiging die hun vermogen met zich meebrengt en help organisaties om te gaan met veiligheidsrisico’s. Ik wist wat er speelde op dit gebied; ik was de expert die in de media verscheen.
Totdat ik geconfronteerd werd met alle #MeToo-berichten van vrouwen. Met stijgende verbazing las ik hun verhalen. Toen ik hier met andere vrouwen over sprak, schrok ik nog het meest dat dit geen uitzondering bleek te zijn maar eerder de regel. Naarmate ik meer vrouwen ernaar vroeg, kwamen steeds dezelfde verhalen naar boven en begon ik een rode draad te zien in al die verhalen.
Schokkend onderzoek
Wat vervolgens gebeurde zorgde ervoor dat ik dit onderwerp niet meer los kon laten. Kenniscentrum seksualiteit Rutgers kwam in januari 2018 met de resultaten van een representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking: 22 procent van de vrouwen geeft aan daadwerkelijk verkracht te zijn en 53 procent van de vrouwen geeft aan aangerand te zijn door een man. Soortgelijke cijfers kennen we ook uit Europese onderzoeken. Als we daarnaast kijken naar de diverse branche-onderzoeken en publicaties, zoals onlangs onder coassistenten, horeca-medewerkers, advocaten en politici, dan kunnen we er niet omheen dat we te maken hebben met een integraal veiligheidsprobleem. Daar waar mannen en vrouwen samenwerken vindt er enorm veel grensoverschrijdend gedrag plaats ten opzichte van de vrouw. Dit is de harde realiteit.
Daarom is het geen ‘#MeToo-dingetje waar we ook nog wat mee moeten’, maar een veiligheidsprobleem dat serieus moet worden aangepakt. Culturen binnen organisaties moeten worden aangepakt, gedragsregels moeten worden aangepast, maar bovenal zullen we ons allemaal aan de nieuwe realiteit moeten aanpassen: grensoverschrijdend gedrag is niet meer acceptabel en niet meer af te doen als een geintje of incident waarbij het slachtoffer voornamelijk gevraagd wordt ‘zich niet zo aan te stellen’.
Naast het benoemen biedt #NOTME ook een helder stappenplan in de vorm van de #NOTME Strategie om als vrouw zo effectief mogelijk te handelen tegen grensoverschrijdend gedrag. De 5 actiepunten kun je gemakkelijk onthouden doordat de beginletters samen ‘NOTME’ vormen:
1. Negeer het niet
2. Overwin je emotie
3. Tot hier en niet verder
4. Maak je klaar om te incasseren
5. Einde maken aan de situatie
#NOTME bespreekt de problematiek, de verschillende invalshoeken van dit probleem en benoemt de oorzaken. Er worden ook veel voorbeelden van grensoverschrijdende situaties op de werkvloer gegeven. #NOTME duidt de signalen waaraan zowel individuele medewerkers als managers, leidinggevenden en directeuren grensoverschrijdend gedrag in een eerder stadium kunnen herkennen én stoppen.
Mark de West is onderzoeker en security consultant bij Restment. Hij begeleidt organisaties en (vermogende) families met veiligheidsvraagstukken. Bij acute problemen waarbij fraude, een cyberattack of fysieke dreiging in het spel is, wordt hij als expert betrokken. Hij is de auteur van #Notme.