Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Schrijf eens even normaal joh! - 'Ontzettend leuk, uitdagend en interessant'

Zeg eens eerlijk. Kijk jij als auteur weleens kritisch naar de teksten van je eigen beleids-, advies of andere vakinhoudelijke documenten? Om heel eerlijk te zijn, ik niet altijd. Omdat de waan van de dag vaak regeert als je documenten ter besluitvorming of publicatie moet inleveren.

Peter Streefkerk | 4 mei 2021 | 4-5 minuten leestijd

Toch kan het geen kwaad hier vanaf nu eens gericht tijd voor in te ruimen, bijvoorbeeld aan de hand van het boek Schrijf eens even normaal joh! van Rick Evers en Willem Verdaasdonk. Want een goed resultaat begint met een goede schriftelijke communicatie, of dat nu een beleidsstuk of een advies- of andere procedure betreft.

Met dit boek zet je de eerste stap
Met het aanschaffen van het boek Schrijf eens even normaal joh! zet je die belangrijke eerste stap. Hoewel de titel anders doet vermoeden is het een serieus boek, maar wel met een vette knipoog. Al is het alleen maar door de vele hilarische paragraaftitels zoals bijvoorbeeld ‘Mooie kop heb je', 'Broodje afhaak', ‘Ik hou van jou schat. Nou en?‘, ‘Niet lullen over zullen' en ‘Wat ben je toch een ongelooflijke eikel'.

Opvallen doet het boek zeker
Wat in eerste instantie opvalt aan het boek is de knalgele voorkant. Op de voet gevolgd door de schreeuwerig overkomende titel en de ondertitel ‘Snel beter schrijven met een glimlachgarantie'. En, dat moet nadrukkelijk gezegd worden, het is allemaal in lijn met de inhoud van het boek. Vanzelfsprekend zet je eerder genoemde teksten niet in je documenten, maar de boodschap van de twee auteurs is duidelijk. Als je teksten niet of onvoldoende worden gelezen, met als mogelijk gevolg dat al die inspanningen geen resultaten, of de verkeerde, opleveren, dan is dat zonde. Dus moet er wat veranderen aan je schrijfstijl. Daar kan dit boek je zeker mee helpen.

Duidelijkheid en eenduidigheid, daar draait het om
In het geval van een beleidsstuk bijvoorbeeld gaat het erom dat mensen de uitgangspunten van het beleid begrijpen en in de praktijk kunnen (en zullen) toepassen. Die oorlog ga je niet winnen met een tekst die - om maar eens een dwarsstraat te noemen - vaak van onbegrijpelijke clichés aan elkaar hangt. In mijn specifieke situatie als inkoopadviseur is het nog meer van belang. Juist bij inkoop- en aanbestedingsdocumenten moeten de teksten duidelijk en eenduidig zijn zodat je misverstanden met leveranciers, die op je offerteaanvraag of aanbestedingsdocument willen inschrijven, weet te vermijden. In het ergste geval kun je er bij aanbestedingen zelfs rechtszaken mee voorkomen.

Met schrijven een win-winsituatie creëren
Laten we wel wezen, de inspanningen aan beide kanten bij offerte- of aanbestedingsprocedures wil je toch niet voor niets laten zijn. Een leverancier wil zo goed mogelijk kunnen inspelen op de behoeften vanuit de opdrachtgever. Zijn kans van slagen op het winnen van de opdracht zo groot mogelijk maken. En een opdrachtgever wil een oplossing die zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van zijn organisatie. Zo geldt dat denk ik voor meer situaties. Je wilt als auteur van bijvoorbeeld beleids- of adviesdocumenten toch een win-winsituatie creëren door passend taalgebruik.

Vergeet wat je ooit op school hebt geleerd
Schrijf meer zoals je praat, vergeet wat je ooit op school hebt geleerd. Het zijn een paar van de indringende adviezen die je door het gehele boek aantreft. Van het eerste hoofstuk met ‘Eerst de basis: gewoon goed schrijven' tot en met het laatste hoofdstuk ‘Columns schrijven'. Het adviesgehalte per paragraaf is ongekend hoog te noemen. Dat kan weleens overweldigend zijn. En misschien is het daarom wel dat de auteurs hun hoofdstukken afwisselen met een tussendoorcolumn om je als lezer op adem te laten komen. Ieder hoofdstuk (of zoals de auteurs het noemen, ieder deel) wordt afgesloten met een rechttoe rechtaan samenvatting. Deze bestaat uit bullets met korte omschrijvingen.

Eindoordeel
Schrijf eens even normaal joh! is een ontzettend leuk, uitdagend en interessant boek. Als je de behoefte hebt om begrijpelijke en lezenswaardige teksten te schrijven. Teksten die ertoe doen en daarom gelezen worden. Of gewoon omdat je van taal houdt. Vanwege het enorme aantal tips in ieder hoofdstuk is mijn dringende advies het niet in één keer uit te lezen. Nog beter is het om het boek meerdere keren te lezen en continu te blijven oefenen in het (her)schrijven en aanscherpen van je eigen teksten. Neem in ieder geval een paar breaks bij hoofdstuk 3, dat enigszins aan de lange kant is. Maar geniet vooral van wat de eenvoud van de Nederlandse taal je kan brengen.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden