Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een levensregel voor beginners

Wil Derkse vertaalt in 'Een levensregel voor beginners' de benedictijnse spiritualiteit en regels naar vormen van samenleven en samenwerken naar regels voor het gezin, een bedrijf of stichting. Natuurlijk kun je altijd zoeken naar vergelijkingen en afgeleiden uit het verleden, maar Derkse gaat hiermee zelfs terug tot de zesde eeuw en daarbij houdt hij het eenvoudig en down to earth. Een belangrijk item uit dit boek is de kwaliteitsimpuls onder het motto 'anything worth doing is worth doing it well' ofwel Quality Management!

Nico Vreeswijk | 15 februari 2011 | 3-4 minuten leestijd

'Een levensregel voor beginners' van Wil Derkse lijkt makkelijk weg te lezen, maar de schrijver benadrukt dat het boek juist niet bedoeld is om snel in grote porties te lezen. Zeker niet om diagonaal te lezen met de groene markeerstift in de hand. Ik heb zijn advies opgevolgd en het boek drie keer gelezen, want voor de inhoud weet Derkse je te boeien en te enthousiasmeren.

Aan de hand van vele voorbeelden vertaalt Dirkse de wijsheden en regels uit het verleden. Veel van zijn voorbeelden zou je kunnen afdoen als basiselementen van opvoeding of als intrinsieke grondhouding (attitude) van jezelf als mens. Met een blik op het verleden en de organische groei zijn deze voorbeelden goed te plaatsen in de huidige tijd. Orde met flexibiliteit, dat is de basis van de Benedictijnse filosofie juist vandaag de dag.

Een greep uit de vele voorbeelden. Tijdens je werk moet je gedragen zoals in je vrije tijd, ontspannen en tijdens de recreatie moet je je met waardigheid gedragen. Dan heb je een goede balans. Het is de kunst van het beginnen maar ook de kunst van het ophouden. Goed ingedeelde dagpatronen helpen je daarbij. Bij het ophouden moet je niet eisen dat het ook af is! Het tijdig weten op te houden voorkomt het doldraaien van jezelf en de omgeving.

Het draait allemaal om luisteren, waarmee Derkse bedoelt; aandachtig luisteren en van harte en daadwerkelijk respons geven. Dit is naar mijn mening typisch de kern van een actief leerprincipe! Veel van wat er misgaat, ontstaat door onoplettendheid en slecht luisteren. De benedictijnse mensvisie is gericht op blijven groeien en negativisme (mopperen) om te zetten in positivisme. Een duidelijk voorbeeld hier is dat je de gedachte 'ik moet werken' juist vertaalt naar 'ik heb de kans om te gaan werken'.

Reserveer elke dat tijd voor verdieping (een boek, muziek etcetera) en zorg ervoor dat je je professionele horizon verbreedt. Vergaderen is je standpunten inbrengen, luisteren naar anderen, een afweging maken en besluit nemen. En het lef hebben om je beginstandpunt te herzien en dit niet als gezichtverlies te beschouwen.

Echte aandacht voor anderen en niet de zogenaamde receptieblik waarbij je enkele graden naast iemand kijkt. Een goed punt van management is bijvoorbeeld het beleid om altijd een percentage medewerkers van boven de vijftig jaar aan te nemen. Ouderen hebben een beter onderscheidingsvermogen en leveren stabiliteit. Juist in dynamische groepen waarin de vijftigplussers de techniek nauwelijks bijhouden, bieden ze een goede balans. Hou zo inspanning en ontspanning in balans.

Durf dus nee te zeggen. Dit gaat echt richting timemanagement. Laat je niet gek maken door alle mailtjes, telefoontjes en brieven. Plan zelf je dag in met de nodige flexibiliteit. Ook met een volle agenda kun je er dagelijks naar streven je werk ontspannen en in waardigheid te doen.

Ik plaats dit boek in de categorie 'Je leven in balans' van Marco von Münchhausen en het boek 'IK' van Remco Claassen. 'Een levensregel voor beginners' is een interessant boek dat je toch even aan het denken zet. Zelf ben ik niet zo spiritueel aangelegd, maar het heeft mij enorm geboeid. Het is Wil Derkse gelukt om je te laten inzien dat je pas op de plaats moet nemen, weg uit de waan van de dag. Doe de dingen die je moet doen dan met volle aandacht.

Over Nico Vreeswijk

Nico Vreeswijk MBA is werkzaam als manager relatiebeheer bij Sanquin Bloedvoorziening in Amsterdam en schrijft recensies op persoonlijke titel. Hij heeft zijn MBA behaald aan de Business School Nederland te Buren en is docent bij de business school NCOI.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden