Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Psychologie in hoofdlijnen

Als leidinggevende heb je met gedrag te maken en wil je gedrag ook soms kunnen beïnvloeden. Het boek 'Psychologie in hoofdlijnen' van Jacques Soonius geeft een breed en helder overzicht van de verschillende deelgebieden binnen de psychologie. Dit boek is uitermate geschikt voor diegene die een eerste verkenning willen in de psychologie.

Marius van Rijswijk | 11 maart 2010 | 2-3 minuten leestijd

Hoe gedraag ik mij in een groep? Wanneer ben ik assertief? Zie ik bij mijzelf of bij anderen afweer mechanismen? Kan ik irrationele gedachten herkennen? Vragen die een leidinggevende bezig kunnen houden en die interessant zijn om te beantwoorden. Ze zeggen wat over het gedrag van mensen.

'Psychologie in hoofdlijnen' geeft antwoord op dergelijke vragen. Het hoofddoel van Jacques Soonius is om met dit boek meer structuur te bieden om het enorm brede terrein van de psychologie te kunnen blijven overzien. Het is een overzichtswerk van de psychologie en geeft een algemene inleiding op de verschillende thema's binnen de psychologie.

Het boek is, volgens de auteur, een neerslag van de vele jaren docentschap en therapeutisch werk van de auteur. Zowel het lesgeven, de theoretische kant, als het therapeutisch werk, de praktijk, gaan hand in hand. Dit boek is daarvan het resultaat.

Soonius behandelt verschillende thema's van de psychologie. Hij staat stil bij de functieleer, de ontwikkelingspsychologie, communicatie en gespreksvormen. Maar ook de sociale en organisatiepsychologie komen aan de orde. Ten slotte worden ook de persoonlijkheidspsychologie, de klinische psychologie en de godsdienstpsychologie besproken.

Elk thema bestaat uit de theorie van klassieke en recente onderzoeken. Een en ander illustreert de auteur door afbeeldingen, modellen en statistieken. Hij weet de verschillende theorieën helder te verwoorden. De structuur van het boek maakt het prettig leesbaar en begrijpelijk.

Dit boek kunt u op drie verschillende manieren lezen: allereerst intellectueel, door de gelezen stof uit het hoofd te leren. Daarnaast emotioneel, door voortdurend bij uzelf de innerlijke ervaringen na te gaan, en tot slot praktisch, door de beschreven vaardigheden en inzichten zelf in de praktijk toe te passen. Als leidinggevende, zeker aan de coachende kant daarvan, heb je uiteraard met het menselijk gedrag van je medewerkers te maken. Ook wil je als leidinggevende gedrag sturen en beïnvloeden. Daarvoor is het van belang enigszins het gedrag te begrijpen. Dit boek helpt u daarbij.

Echter, de informatie zult u zeer voorzichtig moeten gebruiken. Als leidinggevende moet u immers niet op de stoel van de psycholoog gaan zitten. Het boek geeft u wel inzichten die u helpen om gedrag op de werkvloer te verklaren. En mocht u medewerkers graag willen beïnvloeden, dan raad ik ook het boek 'Overtuigingskracht', van Noah Golstein, Steve Martin en Robert Cialdini aan.

Over Marius van Rijswijk

Marius van Rijswijk is directeur-eigenaar van consultancybureau Doen Consultancy. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden