Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zó werkt de zorg in Nederland

‘Zo werkt de zorg in Nederland’ is een overzichtelijk boek over hoe de zorg in 2015 in Nederland werkt; welke partijen hierbij betrokken zijn; welke wetten van toepassing zijn en hoe de zorg met ingang van 2015 bekostigd wordt.

Christel Deckers | 20 maart 2015 | 3-4 minuten leestijd

Dit kaartenboek is tot stand gekomen op initiatief van De Argumentenfabriek en de VvAA, in samenwerking met een groot aantal partijen, betrokken bij en in de zorg waaronder VWS, ZIN, ZonMw, Erasmus, Vilans, NFU, SBOH, LAD, NVZ, Novartis, AstraZeneca en Skipr.

Maaike de Vries en Jenny Kossen, beide vanuit de Argumentenfabriek hebben dit kaartenboek samengesteld en verwijzen ook naar een website www.zowerktdezorg.nl voor digitale informatie. In acht hoofdstukken beschrijven Maaike en Jenny, in tekst en in overzichtelijke kleurenschema’s, hoe de zorg met ingang van 2015 in elkaar zit.

Allereerst geven zij aan wat er precies per 1 januari 2015 veranderd is en waarom deze veranderingen tot stand gekomen zijn. Zij spreken geen oordeel uit over nut en noodzaak van deze veranderingen en nemen hierin, gelukkig!, ook geen (politieke) positie in.

In het tweede hoofdstuk zetten zij uiteen wat ze onder zorg verstaan en welke uitgaven daar dan mee gemoeid zijn. Hierbij maken ze gebruik van CBS gegevens. In het derde hoofdstuk worden de spelers en hun rolverdeling helder uiteengezet. In het daaropvolgende vierde hoofdstuk geven zij aan welke algemene wetten ook van toepassing zijn op de zorg en welke specifieke wetgeving speciaal voor de zorg is ingericht.

Door het op visueel inzichtelijke wijze op te schrijven en weer te geven is dit voor eenieder goed leesbaar. Vanuit de wetgeving wordt de overstap gemaakt naar de stelselwetten en hoe zij werken.

Aan de financiering van de zorg en hoe de geldstromen lopen wijden zij geheel hoofdstuk 6. Omdat een ieder weet dat ontwikkelingen in de zorg erg snel gaan, besteden Maaike en Jenny geheel hoofdstuk 7 aan het beschrijven van de ontwikkelingen van kennis in de zorg.

Wat mij betreft is dit hoofdstuk een vreemde eend in de bijt omdat het aan de ene kant niet aanhaakt bij de vorige hoofdstukken en anderszijds ook niet bij het daarop volgende en laatste hoofdstuk over de werking van de zorgmarkt.

Met hoofdstuk 8 als onderwerp De marktwerking van de zorg, komt dit boek wat mij betreft, abrupt aan zijn einde. Ik mis in dit boek meer informatie over de DBCs (diagnose behandel combinaties) en DOT’s (DBC’s op weg naar transparantie) en zou hieraan zelf eerder en meer aandacht besteden dan het in hoofdstuk 7 beschreven onderwerp Kennisontwikkeling in de zorg. Temeer daar het ziekenhuis als voorbeeld wordt genomen.

Wellicht kan in een volgende editie ook de GGZ (Psychiatrie) als voorbeeld worden meegenomen in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit te voeren door de gemeentes)? ‘Zo werkt de zorg in Nederland, Kaartenboek gezondheidszorg Editie 2015’ is een waardevol boek, dat op inzichtelijke wijze de ingewikkelde zorgmarkt, de stelsels, wetten en bekostiging in woord en beeld weergeeft.

Het boek is zowel geschikt voor een ieder die gebruikt maakt van de zorg alsmede diegene die werkzaam is in de zorg bijvoorbeeld de zorgverlener zelf. Tevens raad ik het elke bestuurder en toezichthouder in de zorg aan; het geeft overzicht en je kunt anderen aan je tafel, zoals bijvoorbeeld je bank, ook makkelijk deelgenoot maken van je inzicht. Een index en een verklarende woordenlijst zouden in dit boek zeker niet misstaan: een tip voor de versie 2016?

Een nadeel van het boek is dat het erg tijdgebonden is en zodoende elk jaar een update vereist. Wellicht is en of andere wijze van abonnement te organiseren voor kopers en eventuele kopers van dit kaartenboek? Ook downloads via de site www.zowerktdezorg.nl kunnen een optie zijn.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden