Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Taleb in het eethuis

Hans de Witte-van Mierle koos een bijzondere vorm voor deze recensie van De kleine Taleb. Een fictief tweegesprek tussen twee vrienden over deze samenvatting van het bekendste boek van Nassim Nicholas Taleb: De zwarte zwaan. In het gesprek passeert ook een aantal andere klassiekers de revue.

Hans de Witte-van Mierle | 27 juli 2023 | 4-5 minuten leestijd

Nassim Nicholas Taleb schreef een van de meest dwarse en invloedrijke managementboeken van de eeuw. Wouter van Bergen maakte een samenvatting. Twee vrienden zijn erover in gesprek.

Woensdagavond in de provinciestad, ongeveer eind juni. De hitte van het marktplein kan je zelfs na tien uur nog voelen. Achterin het tl-verlicht Surinaams eethuis zitten op kunstleren banken twee mannen tegenover elkaar aan een formica tafel.

Laurens Houwer en Horace Weenink, oude vrienden en kritisch denkers. De een is het geworden door jarenlang horen van managementbeloften, de ander door veel boeken te lezen.

HW: Ben bezig met een recensie van De Kleine Taleb. Samenvatting van De Zwarte Zwaan.

LH: Taleb is tof. Ik verwacht in ieder geval een ijzersterke opening van je recensie.

HW: Taleb is een superslimme kerel - beurshandelaar, praktisch filosoof, powerlifter en luis in de pels van iedereen die heilig gelooft in economische en sociale wetenschappen. Deed een reeks van 5 boeken, de Incerto-serie. Gaat over van alles, maar vooral over toeval en dat je de toekomst echt niet kan voorspellen.

LH: En hij had gewaarschuwd voor de economische crash van 2008.

HW: Dat boek is uit 2007, maar vooral na de crash kreeg het veel lof.

LH: Maar een samenvatting, da's wel gek. Ik bedoel, het origineel is echt dik, raak je niet veel info kwijt?

HW: Heel eerlijk - dat weet ik niet precies. Ik las het origineel niet. Maar wel een andere van Taleb, Antifragiel. En de boeken lijken qua vorm op elkaar. De leuke dingen raak je wel kwijt in de samenvatting.

LH: Waarom lees je het dan?

HW: De essentie van Taleb zit er wel goed in. En Wouter de samenvatter heeft zelf ook een stem. Hij roept niet klakkeloos na wat Taleb zegt. Beschouwend. Goed wel.

LH: Wat ik irritant vind, is dat al mijn vroegere managers Taleb niet kennen. Blijven een beetje hangen bij Good to great. Die managers kunnen er niet zo goed mee omgaan als je nadenkt en weerwoord geeft.

HW: De Zwarte Zwaan gaat helemaal los tegen dat soort boeken en dat soort management. Legt haarfijn uit dat het vol zit met hindsight bias en andere denkfouten.

LH: Taleb beschuldigt banken en bedrijven van blindheid in zo ongeveer alle gebieden uit Ons feilbare denken. Taleb is duidelijk fan van Kahneman.

HW: En hij deelt nog meer dwarse denkers en hun ideeën. Popper met falsificatie en anti-historicisme, Lorentz met zijn butterfly effect en natuurlijk Hume's probleem van inductie.

De mannen bestellen nog een gemberbier. Houwer smeert een mespuntje gele sambal op zijn bara bakkeljauw.

LH: Het is toch raar, dat iedereen maar blijft voorspellen. Dat vind ik mooi aan Taleb, die haalt dat onderuit. Noemt ook Tetlock met zijn bekende onderzoek naar voorspellingen - omdat niemand terug kijkt of het nou echt klopte.

HW: Haha, inderdaad. Ook grappig dat Taleb baalt van die onvoorspelbaarheid. Zijn oplossing…

LH: De Halterstrategie. Ja, die is slim. Kan je overal op toepassen. Stabiel investeren, en her en der kleine stukjes gokken op vreemde uitschieters. Dat voorbeeld van hem, dat je altijd naar feestjes moet gaan - kleine investering, kans op nieuwe contacten voor de toekomst. Het is meer dan alleen financieel.

HW: Zijn schrijfstijl is een plus. Hij gooit alles door elkaar. Technisch, wetenschappelijk, romanstijl. Is in deze samenvatting natuurlijk minder, maar Wouter de samenvatter noemt het wel.

LH: Daarom snap ik niet dat al mijn managers het niet lezen. Leest wel makkelijk, toch?

HW: In de samenvatting staat dat er ook wel heel technische stukken in het origineel staan. En dat Taleb ook erg uit de hoogte kan doen.

LH: Moet je tegen kunnen. Als je vol bent van jezelf en steeds aankomt met schemaatjes, dan moet je op dezelfde manier tegengas krijgen.

HW: Schemaatjes?

LT: Excelsheets, begrotingen voor je salesteam, beleggingsstrategie, socialisme.

HW: Dat is een interessant punt. Taleb en kapitalisme. De vrije markt straft domme acties af, zegt hij. En net wanneer ik denk: nou, zo kapitalistisch hoeft het ook weer niet, wordt hij boos over de ongelijke verdeling van rijkdom.

LH: Never a dull moment met Taleb. Pakt de samenvatting dat ook?

HW: Ja, dat ga ik ook wel zeggen in de recensie. Dat het een verrassend goede weergave is van wie Taleb is en wat hij vindt. Wouter de samenvatter heeft het goed gedaan.

LH: Moet ik het kopen?

HW: Moet je zelf weten. Als je weinig tijd hebt is het handig. Leuk voor tussendoor. Nee, eigenlijk wel waardevol voor tussendoor.

Over Hans de Witte-van Mierle

Hans de Witte - van Mierle is adviseur, projectmanager en trainer. Hij werkt in het sociaal domein, met als specialisaties participatie, gedragsverandering, brede samenwerking en transitietrajecten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden