Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

199 vragen voor een succesvol selectiegesprek - 'Een waardevol boek'

199 vragen voor een succesvol selectiegesprek is een handboek voor een goede en zorgvuldige sollicitatieprocedure in de breedste zin van het woord. Helder verwoord en het boek laat weinig vragen onbeantwoord.

Annemiek Sierhuis | 9 juli 2018 | 3-4 minuten leestijd

Schrijfster Gusta Timmermans heeft een ruime ervaring in de werving- en selectiebranche. Haar ervaringen heeft ze gebundeld in dit boek van ruim 100 pagina's. Het is een mooi en compleet boekwerk geworden met zowel een uitgebreid eerste deel waarin alles rondom vacatures en selecteren van kandidaten wordt toegelicht. Het tweede deel bestaat voornamelijk uit de 199 vragen die in de titel van het boek zijn beloofd. Deze vragen zijn goed, duidelijk en soms confronterend. Het boek is aan te raden voor iedereen die veel heeft te maken met recruitment, maar zeker ook voor leidinggevenden die niet elke dag met dit onderwerp bezig zijn en dus ook de nodige ervaring missen.

De enige kanttekening is dat Timmermans vaak het woord 'ik' gebruik. Voor mij zou het prettiger zijn als een onpersoonlijkere, neutrale vorm van schrijven was gekozen.

In het eerste deel schrijft de auteur over het invullen van een vacature vanuit een breder perspectief. Natuurlijk kan een leidinggevende een ontstane vacature zo snel mogelijk invullen door het plaatsen van een advertentie, wel of niet in de oude media of op social media.
Dan laat je als leidinggevende toch echt mogelijkheden onbenut en dat wordt door Timmermans structureel uiteen gezet in dit boek.

Zij gebruikt bij deel 1 de ondertitel 'Succesvolle recruitment begint met een recruitmentstrategie' en bij deel 2 'Een succesvol gesprek begint met de juiste vragen.'

Het eerste deel bevat de hoofdstukken
- Bedrijfsstrategie en marktontwikkelingen
- Actuele arbeidsmarkttrends
- Belangrijke randvoorwaarden
- Een aantrekkelijk werkgeversimago

Het tweede deel bevat de hoofdstukken
- De voorbereiding van het selectiegesprek
- 199 vragen
- De opvolging van het selectiegesprek
- Checklists

Het eerste deel brengt mij veel nieuwe, actuele inzichten. Schrijfster Timmermans is op de hoogte van alle nieuwe vormen van recruitment. En zij geeft mij een goed inzicht van een zeer grondige voorbereiding richting de invulling van een vacature, waarbij een bedrijf bewuste keuzes kan maken om van koers te veranderen door vacatures anders in te vullen dan voorheen gebeurde.
Ook aan de formele kant van werving & selectie met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) besteedt zij aandacht.
Het boek werkt voor mij als een naslagwerk, dat ik erbij zou pakken op het moment dat ik in de rol van leidinggevende een positie vrij zou hebben in een bedrijf. Daarbij wordt zowel de situatie van arbeidskrapte als een ruim aanbod van kandidaten beschreven.

In het tweede deel spreekt mij de zorg en zorgvuldigheid richting kandidaten aan. In mijn omgeving zie en hoor ik van mensen die op zoek zijn naar een andere, passende baan hoe frustrerend het is als zij niet op een correcte manier op de hoogte worden gehouden van de procedure en de reden van afwijzing. Auteur Timmermans schrijft geheel terecht dat alleen een telefonisch contact echt recht doet aan alle kandidaten.

De 199 vragen zijn in kleine categorieën ingedeeld, zoals algemeen, persoonlijkheid, competenties; en subcategorieën zoals aanpassingsvermogen, visie, loyaliteit.

Natuurlijk wil ik een paar mooie, van de 199, vragen delen in deze recensie:
- Kun je een situatie beschrijven waarin je doorzettingsvermogen op de proef is gesteld?
- Geef je ook ongewenste feedback?
- Ben je ook in contact met andere werkgevers?
- Als ik je laatste manager zou bellen, wat zou hij dan over je vertellen?
- Neem je werk mee naar huis?
- Hoe besteed je je vrije tijd?
- Hoe zou een klant jou omschrijven?

Advies: 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek is een waardevol boek voor iedereen die te maken krijgt met recruitment – zowel bij professionals als leidinggevenden die minder frequent te maken hebben met het selecteren van de juiste kandidaten.
Daarnaast zou ik het aanbevelen aan sollicitanten. Deze lijst met vragen bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek!

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden