De president verlegt zo de aandacht van de berichten dat hij beschuldigd wordt van ongewenste intimiteiten met een minderjarig meisje naar een oorlog, die natuurlijk glorieus door Amerika wordt gewonnen.
Aandacht
Een Hollywoodsprookje? Nee, zeker niet. Vlak na de Lewinsky affaire voerde de regering van Clinton bombardementen uit in Al-Shifa in Soedan. En meer recent, in 2018 liet Trump zijn vicepresident Pence acht miljard dollar vragen aan het congres voor een ruimteleger. ‘Alleen Amerikaanse aanwezigheid in de ruimte is niet genoeg, we moeten in de ruimte Amerikaanse dominantie hebben. En daar gaan we dus voor zorgen. Vrede komt alleen tot stand door macht. In het heelal zullen de VS de komende jaren die macht worden’, zei Pence bij de aankondiging. Natuurlijk ging het in de media alleen nog maar over dat idiote plan en dat kwam Trump goed uit, omdat zo de aandacht weg was bij de leugens die hij had verteld over Rusland.
Slecht nieuws
Wag the Dog, als de hond niet met zijn staart kwispelt, dan moet de staart maar met de hond kwispelen. In de politiek wordt het vaak ingezet wanneer de dingen fout gaan. Groot nieuws om slecht nieuws weg te moffelen.
De meest cynische die ik ooit gehoord heb – ik weet niet 100% zeker of het waar is, maar se non è vero, è ben trovato – is het volgende verhaal. Meteen na het telefoontje uit Parijs, waarin aan Tony Blair werd bevestigd dat Prinses Diana om het leven was gekomen bij een auto-ongeluk, zou de premier zijn ministers een bericht hebben gestuurd. ‘Als je slecht nieuws of impopulaire maatregelen moet communiceren, dan graag nu meteen een persbericht. Niemand zal er over praten de komende dagen.’
Kerstborrel
Maar recent zagen we er weer een, een klassieke Wag the Dog. Premier Boris Johnson kwam flink in het nauw toen bleek dat er op Downingstreet 10, de ambtswoning van de Britse Eerste Minister, een kerstborrel was gehouden voor medewerkers. Bij die borrel waren de corona-regels niet gevolgd. Dat is niet zo handig natuurlijk. Juist de premier die de Britten oproept om zich aan de regels te houden lapt die regels zelf aan zijn laars.
Johnson bood niet zijn excuses aan, hij kondigde aan dat er een enorm ambitieus boosterprogramma van start ging. Eén miljoen boosterprikken per dag! Aanvankelijk leek het te werken, want de media hadden het vooral over die vaccinaties. Maar in het Lagerhuis werd Johnson op een nederlaag getrakteerd, zijn plan haalde het wel, maar niet dankzij zijn eigen conservatieve partij. Het was de Labour partij die de coronaplannen van Johnson aan de vereiste meerderheid hielpen. Pijnlijk!
Transparant en eerlijk
In een crisissituatie adviseer ik bedrijven en organisaties altijd om zoveel mogelijk transparant en eerlijk te communiceren. Daarbij houd ik ze graag het volgende voor: als je probeert iets onder het tapijt te vegen, zul je later over de bobbel in dat tapijt struikelen. Niet doen dus. Wag the Dog is een fantastische film die, zelfs bijna 25 jaar na verschijnen nog zeer het bekijken waard is. Ik ga niet verklappen hoe de film afloopt. Maar als je denkt dat je met een hoop geschreeuw elke vorm van kritiek kan overstemmen, heb je het mis. Daar hebben we geen toch film voor nodig?
Over Lukas Burgering
Lukas Burgering werkte dertien jaar als televisiejournalist voor de NOS. Daarna stapte hij over naar het bedrijfsleven. Hij houdt zich bezig met vraagstukken rondom communicatie, reputatie, crisis en mediastrategie. Hij adviseerde verschillende grote concerns, maar ook kleinere organisaties over tal van vraagstukken.