Ik zie mijn nieuwe boek als een eenvrouwscampagne tegen de gemakzucht waarmee mensen zich neerleggen bij hun lot. Mijn boodschap is: wacht niet met het legen van je bucketlist tot je met pensioen gaat, maar begin ermee. Nu.
Stress
Ik had meer stress om te starten met dit boek dan met mijn eerste boek Mag ik meneer Kristel even spreken? Ik vond dat dit boek béter moest zijn. Anders. Maar waar moest het precies over gaan? Ik bleef twijfelen tot ik startte met een sprekerstraining die mij was aangeraden door Elfstedentochtzwemmer Maarten van der Weijden. Ik was hem tegengekomen tijdens een van zijn lezingen. Brutaal als ik ben, vroeg ik hem waar hij zijn opleiding had gevolgd. Zo’n toffe lezing wilde ik ook kunnen geven. Voordat ik het wist, had ik mezelf ingeschreven voor de exclusieve training. Al snel kwam ik erachter dat ik wel degelijk een nieuw verhaal te vertellen heb.
Inmiddels run ik al meer dan tien jaar een containerfabriek en voel ik mij echt een ondernemer. Mijn kijk op mezelf is veranderd. Ik ben niet meer het meisje van drieëntwintig jaar dat net het bedrijf van haar vader heeft overgenomen. Nee, ik zie mezelf nu voor vol aan. Ik heb inmiddels zelfs een bestuursfunctie bij een ondernemersvereniging. Daarnaast zet ik me in voor goede doelen, zoals organisaties die meisjes in de techniek promoten. Dankzij mijn ervaring kwam ik tijdens elke trainingssessie van mijn sprekerstraining steeds met dezelfde boodschap: je bent sterker dan je denkt. Zo ontdekte ik dat dit voor mij een kernwaarde is waar ik heilig in geloof. Het idee voor een nieuw boek was geboren.
Geen smoesjes
Ik worstelde wel met een schuldgevoel. Als ik start met een tweede boek, heb ik dan genoeg tijd voor mijn gewone werk, het runnen van de containerfabriek? Mijn bijnaam is niet voor niks ‘de containerqueen’, en die wil ik graag houden. Los van de netwerkborrels en de golfpartijen heb ik al een volle werkweek. De redding kwam van de coronalockdown: ik kon een heleboel afspraken uit mijn agenda schrappen. Zo had ik geen smoesjes meer om niet te starten met mijn nieuwe boek.
Met angst in mijn hart ging ik met mijn plan naar mijn uitgever. Een boek over het belang om in jezelf te geloven, dat is natuurlijk eerder gedaan. Zou hij het onderwerp niet cliché vinden? Met een ernstige blik zei hij: ‘Tja, als je een nieuw restaurant zou beginnen, zou je dan kiezen voor een exotisch Mexicaans visrestaurant met enkel tropische vissen op het menu? Of zou je de beste hamburgertent van de stad opzetten?’ Ik wist direct wat hij bedoelde. We moesten er allebei om lachen en we waren het erover eens dat we allebei zouden kiezen voor het hamburgerrestaurant.
Waarom zou het mij niet lukken?
In mijn nieuwe boek Nu of nooit beschrijf ik de zeven regels die je kunnen helpen om uit een impasse te komen en je dromen waar te maken. Heel moeilijk hoeft dat helemaal niet te zijn. Dat jij salesmanager, verpleegkundige of timmerman moet zijn, is iets wat je jezelf hebt wijsgemaakt. Je kunt ook kiezen voor een ander beroep, en waarschijnlijk valt je dat veel minder zwaar dan wat je nu doet.
Om te laten zien dat het kan ben ik gaan praten met bekende Nederlanders die ook ooit voor zichzelf kozen, van bergbeklimster Katja Staartjes tot voormalig diplomaat en politica Sigrid Kaag. Toen ik hen ontmoette, dacht ik niet, dat is niet voor mij weggelegd. Ik dacht daarentegen: het is ze gelukt! Waarom zou het mij niet lukken?
Nu of nooit is niet het eerste motivatieboek dat verschijnt, maar er is volgens mij wel een belangrijk verschil. Ik ben geen consultant met mooie praatjes, maar een ondernemer die haar adviezen in de praktijk heeft ontdekt. Ik ben altijd een doorzetter geweest, maar ik begon ook jong, als vrouw, onzeker en voorzichtig. Ik heb met vallen en opstaan geleerd dat ik meer kan dan ik dacht. En daarom denk ik dat jij dat ook kunt.
Over Kristel Groenenboom
Kristel Groenenboom is directeur van Groenenboom Containerservice en zakenvrouw van het jaar. Ze is een voorvechter van vrouwen in de techniek. Ze is een gewaardeerd spreker en auteur van 'Mag ik meneer Kristel even spreken?' en 'Nu of nooit'.