Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

In mijn studententijd kreeg ik na afloop van een eenmalig college van een Zuid-Afrikaanse docent de aanbeveling om een specifiek boek te bemachtigen van Stephen Covey: ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Ik had nog nooit van de auteur gehoord, maar was dusdanig onder de indruk van het college dat ik direct doorgelopen ben naar de lokale boekhandel om het boek te bemachtigen.

Roy van den Anker | 20 mei 2014 | 3-4 minuten leestijd

Van alle boeken die ik tijdens mijn studententijd heb aangeschaft is ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ (nog steeds) het goedkoopste en tegelijk meest waardevolle boek gebleken. Als student had ik destijds de gewoonte de belangrijkste passages in een boek te onderstrepen. Toen ik vandaag voor deze review het boek weer opensloeg kon ik een lach niet onderdrukken: het aantal onderstreepte passages is hoog, heel hoog. En terecht.

De titel van het boek kan nogal misleidend zijn als je leiderschap te nauw omschrijft. Het gaat in dit boek niet (alleen) om leiderschap aan anderen, maar met name om leiderschap aan jezelf. Wat doe je, waarom doe je dat, en wat wil je er mee bereiken? Is mijn gedrag effectief voor datgene wat ik (echt) wil bereiken?

Uitgangspunt daarbij is de stelling dat we als mensen (anders dan dieren) in staat zijn te kiezen. Kiezen wat we willen, wat we doen, en in de meest primitieve maar misschien wel belangrijkste vorm: kiezen hoe we reageren op onze eigen impulsen als die opgeroepen worden door prikkels uit onze omgeving.

Om de juiste keuzes te maken is het van belang om te weten wat je wilt. Willen vanuit de kern van je persoon: je persoonlijke waarden die je drijven. Die basis is de grondslag van alle 7 eigenschappen. Weten wat je wilt en daarnaar handelen bepaalt de uitkomst van al je handelingen.

Covey beschrijft dat aan de hand van veel persoonlijke voorbeelden uit zijn eigen leven en dat maakt de theorie levendig en begrijpelijk. Alleen wanneer je sterk en duidelijk hebt aan de hand van welke waarden je je leven in wilt richten, kun je de keuzes in je leven daarop afstemmen. Keuzes maken wordt dan makkelijker, gaat bewuster en je voorkomt dat je ergens onderweg tot de conclusie komt dat je enorm succesvol bent, maar niet in wat je wilt.

Of zoals Covey het stelt: soms kom je tot de conclusie dat je de ladder van succes ver beklommen hebt, maar dat deze tegen de verkeerde muur staat. Pas als je de eerste eigenschappen begrepen en ingericht hebt kun je de volgende eigenschappen inhoud geven. Pas als je je eigen zaken op orde hebt kun je vanuit die kracht ook succesvol interactie aangaan met anderen. Interactie op een manier die uitgaat van een werkelijk win/win principe waarbij je je eigen waarden nooit compromitteert, maar zonder de keuzevrijheid van anderen te beperken: de ultieme vorm van samenwerking.

‘De 7 eigenschappen is van effectief leiderschap’ is een persoonlijk werkboek. Een boek dat je stap voor stap leert te begrijpen en toe te passen. Wat je telkens opnieuw oppakt en gebruikt om je kijk op dingen (weer) te herzien en aan te scherpen (eigenschap 7). Als student was ik onder de indruk van dit boek. Terugkijkend denk ik nu dat ik toen weinig van het boek begrepen heb. Waarschijnlijk denk ik dat over 10 jaar weer, maar dan over hoe ik nu denk het boek te doorgronden. De 7 eigenschappen is voor mij een van de weinige boeken die veel meer zijn dan een nieuw trucje. Ik blijf het oppakken, de kern blijft terugkomen, en ik blijf ervan leren.

Het boek is meer dan de mening van een schrijver, het is een universele visie (bijna een wetmatigheid) die overal toepasbaar is. Als je op zoek bent naar een manier om je leven gestructureerd richting te geven is dit een geweldig stuk gereedschap dat ik iedereen die zich daarvoor interesseert van harte aan kan bevelen!

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden